vmbo en leerwegen

Vmbo staat voor ‘voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs’. Het vmbo duurt vier jaar en is opgedeeld in drie leerwegen : de basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg en theoretische leerweg. Deze laatste volg je bij de vestiging Lindenborg. Wil je meer weten over de theoretische leerweg? Neem dan een kijkje bij onze vestigingen Lindenborg in Leek, Woldborg in Grootegast of Ronerborg in Roden.

Hieronder lees je meer over de leerwegen die je bij de Nijeborg kunt volgen. 

Binnen elke leerweg heb je een aantal verplichte vakken. Daarnaast mag je zelf enkele examenvakken kiezen. In de eerste en tweede klas bekijken we welke leerweg het beste bij jou past. Aan het einde van de tweede klas maak je dan een keuze voor de leerweg en het beroepsprofiel (bijv. Zorg & Welzijn, Economie & Ondernemen, Dienstverlening & Producten, Bouwen, Wonen en Interieur, Produceren, Installeren en Energie). 

Basisberoepsgerichte leerweg

De basisberoepsgerichte leerweg (bb) is er voor leerlingen die praktisch ingesteld zijn. Op deze leerweg krijg je minder theorie dan op de kaderberoepsgerichte leerweg (kb). Na de tweede klas kies je een beroepsprofiel. Je doet examen in vier algemene vakken, zoals Nederlands en wiskunde, en één beroepsgericht vak. Met een vmbo bb-diploma kun je instromen op een mbo-opleiding op niveau 2.

Kaderberoepsgerichte leerweg

Als je het gemakkelijk vindt om theoretische kennis te krijgen door praktisch bezig te zijn, dan past de kaderberoepsgerichte leerweg (kb) bij jou. Na de tweede klas kies je een beroepsprofiel . Je doet examen in vier algemene vakken, zoals Nederlands en wiskunde en daarnaast één beroepsgericht vak of programma. Met een vmbo kb-diploma kun je terecht op mbo-opleidingen op niveau 3 of 4.